Bebeğimizin Beslenme Alışkanlığı

   

Bebeğinizi ilk altı ay anne sütü dışında hiç bir şey vermemeye dikkat edin. Emzirmek aynı zamanda sepsis, menenjit, ve zatürre ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının riskini düşürür. Sütünüz az geliyorsa anne sütünü  artıran besinlerden ve çaylardan yararlana bilirsiniz. Emziremiyorsanız sütünüz az ise formül mamalarla devam edebilirsiniz. Sütünüzün az gelmesi dünyanın sonu değil gergin ve tedirgin olmayın bu bebeğinize yansır. Unutmayın bebeğinizin sizin sıcaklığınıza ve olumlu enerjinize ihtiyacı var.   
    Kayra ya ilk 6 ay anne sütü hariç, hiç bir şey vermedim ve tattırmadım su dahil. Annelerimiz bebeğin damak tadı gelişsin diye tatlı, tuzlu her şey yedirirlermiş. Artık yediğimiz ve içtiğimiz hiç bir şey bizim çocukluğumuzdaki kadar doğal değil, yapmamız gereken de bu kirlenmiş zaman da bebeğimizi bu kimyasallardan koruyabildiğimiz kadar korumamız olacaktır. Bebeğinizin damak tadını geliştirmek için daha doğru besinler seçebilirsiniz ( brokoli, havuç, kereviz, Enginar.....vb ) gibi .Unutmayın bebeğiniz eninde sonunda bu kötü alışkanlıklarla tanışacak biz bebeğimizi ne kadar uzun süre korursak bebeğimize en büyük iyiliği yaparız. Bebeğimizi yaklaşık 3 yaşına (ben bunu daha uzun tutmayı düşünüyorum)kadar beyaz un, şeker ve tuz 'dan uzak tutmamız gerekiyor. Yediğimiz her şeyde doğal şeker ve tuz var ekstra  tuz ve şekerle çocuklarımızın bedenini yormamıza gerek yok. Kendinize yaptığınız yemeklerden  vermeyin, bir süre bebeğinize ayrı pişirin. Bebeğinizin vitaminli, işlenmemiş gıdalar ve  sağlıklı yiyeceklere ihtiyacı var unutmayın.

Oğlumun ilk katı gıdası bal kabağı oldu. Bal kabağının içindeki vitaminler inanılmaz faydalı sık sık vermenizi öneririm. Bal kabağının için de nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler  vardır.Sakın bal kabağından vazgeçmeyin. Bebeğinizin sevmeyeceğini hiç sanmıyorum.

İlk başlangıç yemeklerini buhar da yaptım. Besin değerleri kaybolmadan sağlıklı beslemek için. Mevsimine göre beslemek benim için çok önemli en azından bebeklerimizin sağlığı için bunu yapmalıyız.
 

Kayranın ilk çorbası
*1 Dilim bal kabağı
*1 Tane patates
*Zeytin yağ
*Su
 
Bal kabağı, patates ve suyu bir tencereye koyup kaynatın. Yumuşayan bal kabağı ve patatesi  geçirin. En son ocağın altını kapattıktan sonra 1 çay kaşığı zeytin yağ dökün. :)))

Biz sebze yemeğini çok seviyoruz. Diğer yemeğimiz de buhar da taze fasulye bebekler için taze fasulye inanılmaz faydalı. Folik asit, B, C vitaminleri yönünden de bayağı zengindir. Ben fasulyeyi buharda içine patates  ve havuç koyarak yapıyorum. Bebeğim severek tüketiyor. Pancar inanılmaz vitaminli biraz fazla kırmızı ama değer, bebeğiniz baştan bunları severse işiniz daha kolay. 
 
Pancar çorbamız
 1 Adet orta boy kırmızı pancar
1Adet patates
Zeytin yağ
Su

Hepsini bir küçük tencerenin için de haşlayın. Haşlanan sebzeleri bir ezici yardımıyla ezebilirsiniz. Üzerine de 1  çay kaşığı zeytin yağ ilave edin.
  

 Bebeğinize tatlı yerine meyve alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bir şey yaptığın da en büyük ödülü meyve olması inananın şimdi size basit gelebilir ama ilerde yetişkin olduğun da çok iyi bir alışkanlık kazandırdığınız için kendinizle gurur duyacaksınız. Bebeğinize başlangıç olarak elma, muz ve şeftali püresiyle başlayabilirsiniz.


Bebeklerinizin öncelikli alması gereken besinleri ben  sırasıyla yazmaya çalıştım;


PROTEİN;


Protein bebeklerin doku değişimi ve büyümesi için gereklidir. Bir çocuğun protein ihtiyacı vücut ağırlığına göredir. Çocuğun yaşı büyüdükçe büyümesi yavaşlar, protein ihtiyacı azalır. Protein balık, yoğurt(ev yoğurdu tercihiniz olsun),peynir, et , yumurta, fasulye, soya, fındık protein bakımından zengindir.


KARBONHİDRAT;


Karbonhidratların hayatımız da önemli bir yeri vardır. Çocuklar için de enerji kaynağıdır. Karbonhidratlar  sebze patates, makarna, mercimek,  nohut, fasulye, ekmek, meyve de vardır. Beyaz ekmek ve yerine tam tahıllı, çavdar, yulaf ekmek ve tam buğday un'u kullanın.Lif açısından zengindirler. Sindirim sistemini düzenler. Kan şekerini dengeler, ani düşmelere ve yükselmelere neden olmaz. Ekmek alırken paket içinde hazır ekmek almamaya dikkat edin. Paket ekmeklerin için de mısır ve soya dan elde edilen lesitin vardır.Lesitin paket ekmeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.


D VİTAMİNİ


Bebekler de D vitamini önemli bir yer tutuyor. Kemik , omurga ve sinir sisteminin gelişimi açısından çok önemlidir. Bebekler doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde başlayan sıvı D vitamini takviyesi tavsiye edilir. D vitamini için balık, yumurta sarısı ve süt ürünlerini tüketmek gerekir. Güneşe çıkmak D vitamini almak için başka bir yoldur, ancak altı ay altında bebeklerde korunmasız güneşe çıkmak  genellikle tavsiye edilmez. . 


 *İnsülin düzeyini korur

*Sinir sisteminizi korur
*Güçlü kemikler ve dişler için gereklidir

Unutmayın çocuklarımızın damak tadını biz anneler oluşturuyoruz. Biz çocuğumuza sebze ve meyve yeme alışkanlığını kazandırmamız sağlıklı bireyler yetiştirmek için ilk adımımız.




                                                                                                                                                                                                              Sevgiler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder